Wraz z Nowym rokiem pojawiły się plany, nie postanowienia. Lepiej zamienić je od razu w cele, które chcemy osiągnąć, bo z postanowieniami często wiemy jak bywa...
Dlatego od 1 stycznia Ma spełnia się w kuchni, tak tak dokładnie, w tym roku pojawi się więcej przepisów, naszych propozycji na różne okazje i bez okazji.
Już dawno Ma nie sprawiało siedzenie "przy garach" tyle przyjemności ;)
ba jak się odpowiednie warunki, to aż się chce.
Dzisiaj chcemy, abyście zasmakowali we włoskich ciasteczkach Frigolotti, fakt piekło się je na Wielkanoc, ale na słodkości każdy dzień jest dobry.
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
350 g masła
150 g cukru my dodałyśmy brązowy ( może być również biały)
400 g mielonych migdałów
2 jajka
2 g suchych drożdży w proszku
2 aromaty waniliowe, my użyłyśmy cukier waniliowy
200 g płatków gorzkiej czekolady bądź pokruszonej wtedy będą ciemniejsze
I orzechy laskowe lub włoskie do ozdoby
Przygotowanie:
Do miski posiekać masło z mąką. Gdy powstanie kaszka, dodać pozostałe składniki poza orzechami i dokładnie wyrobić. Można dodać więcej maki, kiedy ciasto jest nadal kleiste.
Z powstałego ciasta formować nieduże kulki (o średnicy około 3 cm lub większe, tak naprawdę według uznanioa) i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej z nich wcisnąć orzech, lekko je spłaszczając.
Piec 10-15 minut w temperaturze 200 st.C.
Smacznego idealne do kawki czy herbatki, maluchom na pewno będą smakować. My uciekamy delektować się tymi, które jeszcze zostały, bo szybko znikają.
Drożdze kruszymy i dodajemy do mąki z masłem?
OdpowiedzUsuńdrożdże w proszku wsypać do całości :)
Usuń