Włoskie ciasteczka Frigolotti na Nowy Rok



Wraz z Nowym rokiem pojawiły się plany, nie postanowienia. Lepiej zamienić je od razu w cele, które chcemy osiągnąć, bo z postanowieniami często wiemy jak bywa...
Dlatego od 1 stycznia Ma spełnia się w kuchni, tak tak dokładnie, w tym roku pojawi się więcej przepisów, naszych propozycji na różne okazje i bez okazji. 
Już dawno Ma nie sprawiało siedzenie "przy garach" tyle przyjemności ;) 
ba jak się odpowiednie warunki, to aż się chce.

Dzisiaj chcemy, abyście zasmakowali we włoskich ciasteczkach Frigolotti, fakt piekło się je na Wielkanoc, ale na słodkości każdy dzień jest dobry. 


Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
350 g masła
150 g cukru my dodałyśmy brązowy ( może być również biały)
400 g mielonych migdałów
2 jajka
2 g suchych drożdży w proszku 
2 aromaty waniliowe, my użyłyśmy cukier waniliowy
200 g płatków gorzkiej czekolady bądź pokruszonej wtedy będą ciemniejsze
I orzechy laskowe lub włoskie do ozdoby

Przygotowanie:
Do miski posiekać masło z mąką. Gdy powstanie kaszka, dodać pozostałe składniki poza orzechami i dokładnie wyrobić.  Można dodać więcej maki, kiedy ciasto jest nadal kleiste.
Z powstałego ciasta formować nieduże kulki (o średnicy około 3 cm lub większe, tak naprawdę według uznanioa) i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Na środku każdej z  nich wcisnąć orzech, lekko je spłaszczając. 

Piec 10-15 minut w temperaturze 200 st.C.

Smacznego idealne do kawki czy herbatki, maluchom na pewno będą  smakować. My uciekamy delektować się tymi, które jeszcze zostały, bo szybko znikają.


Share this:

, , , , ,

CONVERSATION

2 komentarze:

  1. Drożdze kruszymy i dodajemy do mąki z masłem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. drożdże w proszku wsypać do całości :)

      Usuń

Jak masz ochotę pozostaw nam coś od siebie:)