Jeśli nie macie pomysłu na szybki i pyszny obiad, to właśnie Wam taki podsuwamy.
Legenda głosi, że zuppa pavese narodziła się w 1525 roku, kiedy to francuski król Franciszek I szukał posiłku po przegranej bitwie. I tak szukając spotkał wieśniaczkę, która zaoferowała mu chleb z bulionem. Jednak uznała ona , że to niegodne jedzenie jak na króla i poszła więc do kurnika, wzięła 2 jajka i wbiła do miski, a wszystko posypała serem. Zupa przetrwała w tej samej formie do dzisiaj i zajadają się nią włosi w całym kraju
Składniki (na 4 porcje):
1 litr czystego rosołu, może z kostki
4 kromki białego chleba tostowego lub ciabatta,
4 jajka, dokładnie żółtka
200 gramów startego sera parmezan,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 ząbek czosnku
2 pomidory z puszki lub suszone
Przygotowanie:
Pieczywo należy zarumienić w piekarniku, można je natrzeć czosnkiem lub posmarować masłem czosnkowym.. Chleb smarujemy oliwą. Na czterech talerzach układamy po jednej kromce. Na każdej z nich rozlewamy żółtko, solimy i pieprzymy, posypujemy obficie pomidorami. Rosół wstawiamy na gaz, doprowadzamy do wrzenia, potem wlewamy po kolei do przygotowanych wcześniej talerzy, a całość posypujemy obficie startym parmezanem
I już gotowe! Smacznego.
Zupa włoska PAVESE
Mamailusia
10:37
Mamailusia
Psycholożka i pasjonatka macierzyństwa poprzez zabawę i obcowanie ze zwierzętami. Niespełniona dogoterapeutka, która wciąż czeka, no właśnie na Pana psa. Mama Lusi, z którą codziennie uczy się poznawać świat i odkrywać to, co w nim najlepsze. Najchętniej uciekłaby na wieś, by tam wieść sielankowe życie, choć z drugiej strony w miejscu usiedzieć nie potrafi, bo dusza trenera wciąż pcha ją do działania.
Zobacz również
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
super pomysł! ciekawy i szybki, pozwalający wykorzystać niedzielny rosół w innej formie niż pomidorowa :D chociaż rosołu z chlebem nigdy nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuń