In kuchnia pavese przepis włoska zupa

Zupa włoska PAVESE




Jeśli nie macie pomysłu na szybki i pyszny obiad, to właśnie Wam taki podsuwamy. 

Legenda głosi, że zuppa pavese narodziła się w 1525 roku, kiedy to francuski król Franciszek I szukał posiłku po przegranej bitwie. I tak szukając spotkał wieśniaczkę, która zaoferowała mu chleb z bulionem. Jednak uznała ona , że to niegodne jedzenie jak na króla i  poszła więc do kurnika, wzięła 2 jajka i wbiła do miski, a wszystko posypała serem. Zupa przetrwała w tej samej formie do dzisiaj i zajadają się nią włosi w całym kraju 

Składniki (na 4 porcje):

 1 litr czystego rosołu, może z kostki
 4 kromki białego chleba tostowego lub ciabatta, 
 4 jajka, dokładnie żółtka
 200 gramów startego sera parmezan, 
 2 łyżki oliwy z oliwek,
 1 ząbek czosnku
 2 pomidory z puszki lub suszone

Przygotowanie: 
Pieczywo należy zarumienić w piekarniku, można je natrzeć czosnkiem lub posmarować masłem czosnkowym.. Chleb smarujemy oliwą. Na czterech talerzach układamy po jednej kromce. Na każdej z nich rozlewamy żółtko, solimy i pieprzymy, posypujemy obficie pomidorami. Rosół wstawiamy na gaz, doprowadzamy do wrzenia, potem wlewamy po kolei do przygotowanych wcześniej talerzy, a całość posypujemy obficie startym parmezanem

I już gotowe! Smacznego.

Zobacz również

1 komentarze:

  1. super pomysł! ciekawy i szybki, pozwalający wykorzystać niedzielny rosół w innej formie niż pomidorowa :D chociaż rosołu z chlebem nigdy nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń

Jak masz ochotę pozostaw nam coś od siebie:)