-->

In ciasto jabłka kasza manna kuchnia przepis

Jabłka i manna na deser




Dziadki Nas uraczyli workiem jabłek, więc trzeba było je jakoś wykorzystać. Lodówka stoi pełna o dżemów, więc czas na jakieś proste i szybkie ciacho. 
I oto proszę :

Co potrzebujemy, poza kilogramem jabłek:

- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kaszy mannej
- 3/4 szklanki cukru - my dodałyśmy jeszcze troszkę wanilii

- ok koło kostki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- cynamon 

I zaczynamy :

Jabłka obieramy ze skórki i usuwamy gniazda, następnie kroimy w paseczki. Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. z termoobiegiem.

Mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Okrągłą tortownicę smarujemy masłem.

Proszkową masę dzielimy na 3 części i : 1/3 masy proszkowej wysypujemy na jej dno. Na tą warstwę dajemy 1/2 jabłek i posypujemy cynamonem. 
Następnie od nowa sypiemy 1/3 masy proszkowej, na to resztę jabłek, cynamon i ostatnią 1/3 masy proszkowej. 
Na wierzchu układamy masło pokrojone w plastry. 

Pieczemy około godziny i gotowe, proste, szybkie i pyszne. 


Lu nie mogła paluszków od ciacha oderwać, tu skubnęła, tam skubnęła i 1/3 zjadła ;)




Zobacz również

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Jak masz ochotę pozostaw nam coś od siebie:)