1/5 szklanki oleju sezamowego lub innego roślinnego
Dzisiaj obiecany przepis na pastę tahini czyli pastę sezamową, która idealnie się nadaje do humusu czy innych past z ciecierzycy. Jej cena w sklepie jest często powalająca, a tak naprawdę łatwo zrobić ją w domu.
Co jest potrzebne?
1 szklanka ziarenek sezamu
1/5 szklanki oleju sezamowego lub innego roślinnego
Sezam należy wysypać na suchą patelnię i na małym ogniu lekko przyrumienić, na pewno poczujecie zapach prażonego sezamu w całym domu.
Następnie należy przesypać sezam, do kielicha blendera lub innego naczynia.
Zaczynamy miksować i stopniowo wlewamy olej.. Miksujemy ok 5 minut, tak ,aby uzyskać gładką masę.
I gotowe smacznego !
Pasta Tahini
Mamailusia
20:31
Mamailusia
Psycholożka i pasjonatka macierzyństwa poprzez zabawę i obcowanie ze zwierzętami. Niespełniona dogoterapeutka, która wciąż czeka, no właśnie na Pana psa. Mama Lusi, z którą codziennie uczy się poznawać świat i odkrywać to, co w nim najlepsze. Najchętniej uciekłaby na wieś, by tam wieść sielankowe życie, choć z drugiej strony w miejscu usiedzieć nie potrafi, bo dusza trenera wciąż pcha ją do działania.
Zobacz również
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Uwielbiam masło tahini, ale zwykle jestem leniem i kupuję już gotowe :)
OdpowiedzUsuń