In pasta sezam tahini

Pasta Tahini



Dzisiaj obiecany przepis na pastę tahini czyli pastę sezamową, która idealnie się nadaje do humusu czy innych past z ciecierzycy. Jej cena w sklepie jest często powalająca, a tak naprawdę łatwo zrobić ją w domu. 

Co jest potrzebne?

1 szklanka ziarenek sezamu

1/5 szklanki oleju sezamowego lub innego roślinnego 

Sezam należy wysypać na suchą patelnię i na małym ogniu lekko przyrumienić, na pewno poczujecie zapach prażonego sezamu w całym domu.


Następnie należy przesypać sezam, do kielicha blendera lub innego naczynia. 

Zaczynamy miksować i stopniowo wlewamy olej.. Miksujemy ok 5 minut, tak ,aby uzyskać gładką masę.

I gotowe smacznego !




Zobacz również

1 komentarze:

  1. Uwielbiam masło tahini, ale zwykle jestem leniem i kupuję już gotowe :)

    OdpowiedzUsuń

Jak masz ochotę pozostaw nam coś od siebie:)