Pierwszy humus



Odkąd się okazało, że Lu ma alergię na mleko i pszenicę, szukamy i dzięki temu poznajemy nowe smaki. Chcemy żeby ta nasza dieta była smaczna, a nie tylko do przyjęcia, bo mamy alergię.  I tak o tym sposobem, pojawia się u nas w domu cieciorka, którą uwielbiamy, a z niej powstał nasz pierwszy humus, pewnie nie idealny, ale od czegoś zacząć trzeba.

Podstawowym składnikiem humusu poza cieciorką jest PASTA TAHINI, TAHINA - czyli pasta zrobiona  sezamu, można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, oraz marketach, ale jej cena troszkę mnie powaliła i zrobiłam ją sama (przepis na pastę niedługo się pojawi ).

Składniki:

  • 1 szklanka cieciorki może być troszkę więcej
  • 3/4 szklanki (około 200ml) pasty tahini
  • 1/2 szklanka zimnej przegotowanej wody
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól 

  • przyprawy dodatkowe w zależności od upodobań:
  • oliwa z oliwek
  • oliwki
  • papryka czerwona słodka
  • papryka chilli
  • bazylia 
  • suszone pomidory ( my wykorzystałyśmy )

Ciecierzycę moczymy przez całą noc nawet dłużej około 15 h. Dodajemy sodę oczyszczoną, podobno to sekret gotowania cieciorki, więc i Wam go zdradzam.
Następnego dnia należy wypłukać ciecierzycę zimą wodą  i ugotuj na miękko, przez około 1-15,h aż pojedyncze ziarno z łatwością będzie rozpadać się w palcach. Cieciorki nie gotujemy z solą. Sól dodajemy dopiero do potraw.

Ugotowaną cieciorkę, studzimy i blendujemy, dodajemy pastę, czosnek i sok z cytryny. W czasie miksowania dodajemy powoli wodę, by uzyskać lekką konsystencję. Dopraw do smaku i przełóż do miseczek, polej odrobiną oliwy z oliwek i posiekaną natką pietruszki czy inną wybraną przyprawą, my wykorzystałyśmy bazylię.

Smacznego !







    Share this:

    , , , ,

    CONVERSATION

    0 komentarze:

    Prześlij komentarz

    Jak masz ochotę pozostaw nam coś od siebie:)