-->
Friday, May 9 2025

In bez glutenu bez mleka ciasto dla alergików marchewka

Ciasto marchwiowe bezglutenowe



Od dawna chodziło za Ma ciasto marchwiowe, no cóż Ma je po prostu uwielbia, więc  przejrzałam internety, poczytałam i oto jest pierwszy wypiek, oczywiście bezglutenowy.

Składniki

1 kg marchewki (po starciu na drobnej tarce - 3 szklanki) - ja dałam troszkę mniej 
2 szklanki mąki mąki gryczanej
3/4 szklanki oleju 
1 pomarańcza
2 szklanki miksu rodzynek 
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
płaska łyżeczka soli
pełna łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
pełna łyżeczka sody
można dodać trochę miodu dla smaku

Jak je zrobić ? To naprawdę proste!

Rodzynki wymieszać z wyciśniętym sokiem z pomarańczy i odstawić do lodówki na około godzinkę. W tym czasie obieramy i trzemy marchewki na tarce o drobnych skośnych oczkach. Następnie mieszamy z wiórkami kokosowymi, z namoczonymi, zblendowanymi bakaliami, sokiem z cytryny i olejem.

Do drugiej miski wsypuję mąkę ( można ją przesiać ) i dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i sodę,  sól, oraz opcjonalnie miód. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy.

Ciasto pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, w  piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 40 - 50 minut, po czym wyjmujemy, studzimy posypujemy tym na co mamy ochotę i gotowe!
Smacznego!





Zobacz również

1 komentarze:

Jak masz ochotę pozostaw nam coś od siebie:)