In dla dzieci dziecko jesień kuchnia mama owoce przepisy warzywa witaminy zdrowie

Jesień to czas na zabawy w kuchni


Nie  ma co ukrywać, dużymi krokami nadchodzi jesień... czy będzie złota, czy deszczowa pokaże czas, ale pewne jest, to że niesie nam swoje dary ziemi : warzywa i owoce, które pewnie nie raz zagoszczą na Naszych stołach. Dzisiaj troszkę co w nich jest dobrego i na koniec pyszny przepis :)

Dynia 

Daje nam w sobie beta-karoten czyli prowitaminę A, dzięki której maluszki dobrze widzą i nie chorują, dodatkowo duża ilość zawartego błonnika działa oczyszczająco na przewód pokarmowy. Poza tym zawiera :  witaminy B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.

A co Można zrobić z dyni : zupy, placki, kremy itp.

Gruszka 

Pani gruszka nie zawiera wiele witamin : C, B1, B2, ale za to jest bogatym źródłem składników mineralnych: potas, wapń,  żelazo i magnez. 

A co z gruszek: papki i soki dla maluszków, dla starszych , dżemy, kompoty,  musy. 

Cukinia 

Poza witaminami B1, B2 PP i C oraz składnikami mineralnymi jak : potas i wapń, cukinia dzięki zawartym w sobie związkom zasadowym idealnie odkwasza organizm.

A co zrobić: placki, zupy, zapiekanki, tarty/

Jabłko

Zawiera witaminy : C, B1, B2, PP, prowitaminę A, kwas pantotenowy, wapń, potas, magnez oraz małe ilości żelaza.  Pieczone jabłka idealne w czasie diet i dla karmiących mam. 

A z jabłek, dżemy, ciasta, musy, placki i wiele innych. 

Śliwka

W swym składzie zawiera witaminy A, C, E, B1, PP, magnez, żelazo, wapń, błonnik oraz pektyny. Polecane przy anemiach oraz działa moczopędnie.  Istnieje wiele odmian, ale do dżemów i ciast są niezastąpione. 

Papryka

Bywa różnokolorowa i zawiera beta-karoten oraz witaminę C. Bardzo ważne papryka nie traci swych wszystkich cennych wartości podczas obróbki cieplnej. 

Brokuł

Bogaty w błonnik oraz beta-karote, wapń, kwas foliowy, witaminy A, C, E, K. 

Żurawina

Zawiera  poliantocyjanidy, które są jednym z najsilniejszych antyoksydantów, a już  jedna szklanka soku dziennie zmniejsza poziom cholesterolu. Również sprzyja zapobieganiu próchnicy. 


A przepis dzisiaj na :

Gruszki  w kremie waniliowym.

Składniki :

2 dojrzałe gruszki
1,5 szklanki mleka
cukier waniliowy
łyżka mąki
2-3 łyżki cukru 
3 żółtka




Mąkę rozprowadź w niewielkiej ilości zimnego mleka, a resztę mleka zagotuj na małym ogniu. Kiedy doprowadzisz je do wrzenia, wlej wcześniej przygotowaną mąkę ( z mlekiem ) i ponownie zagotuj.

Cukier waniliowy, żółtka oraz cukier, ubij i zalej gorącym mlekiem z mąką. 

Całość gotuj na małym ogniu, aż krem zrobi się gęsty, po czym zdejmij z ognia i ostudź. 

Umyte wcześniej gruszki obierz i pokrój na małe kawałki, ułóż je w salaterkach i zalej ciepłym waniliowym kremem 

Smacznego :)


Zobacz również

4 komentarze:

Jak masz ochotę pozostaw nam coś od siebie:)