Nie ma co ukrywać, dużymi krokami nadchodzi jesień... czy będzie złota, czy deszczowa pokaże czas, ale pewne jest, to że niesie nam swoje dary ziemi : warzywa i owoce, które pewnie nie raz zagoszczą na Naszych stołach. Dzisiaj troszkę co w nich jest dobrego i na koniec pyszny przepis :)
Dynia
Daje nam w sobie beta-karoten czyli prowitaminę A, dzięki której maluszki dobrze widzą i nie chorują, dodatkowo duża ilość zawartego błonnika działa oczyszczająco na przewód pokarmowy. Poza tym zawiera : witaminy B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.
A co Można zrobić z dyni : zupy, placki, kremy itp.
Gruszka
Pani gruszka nie zawiera wiele witamin : C, B1, B2, ale za to jest bogatym źródłem składników mineralnych: potas, wapń, żelazo i magnez.
A co z gruszek: papki i soki dla maluszków, dla starszych , dżemy, kompoty, musy.
Cukinia
Poza witaminami B1, B2 PP i C oraz składnikami mineralnymi jak : potas i wapń, cukinia dzięki zawartym w sobie związkom zasadowym idealnie odkwasza organizm.
A co zrobić: placki, zupy, zapiekanki, tarty/
Jabłko
Zawiera witaminy : C, B1, B2, PP, prowitaminę A, kwas pantotenowy, wapń, potas, magnez oraz małe ilości żelaza. Pieczone jabłka idealne w czasie diet i dla karmiących mam.
A z jabłek, dżemy, ciasta, musy, placki i wiele innych.
Śliwka
W swym składzie zawiera witaminy A, C, E, B1, PP, magnez, żelazo, wapń, błonnik oraz pektyny. Polecane przy anemiach oraz działa moczopędnie. Istnieje wiele odmian, ale do dżemów i ciast są niezastąpione.
Papryka
Bywa różnokolorowa i zawiera beta-karoten oraz witaminę C. Bardzo ważne papryka nie traci swych wszystkich cennych wartości podczas obróbki cieplnej.
Brokuł
Bogaty w błonnik oraz beta-karote, wapń, kwas foliowy, witaminy A, C, E, K.
Żurawina
Zawiera poliantocyjanidy, które są jednym z najsilniejszych antyoksydantów, a już jedna szklanka soku dziennie zmniejsza poziom cholesterolu. Również sprzyja zapobieganiu próchnicy.
A przepis dzisiaj na :
Gruszki w kremie waniliowym.
Składniki :
2 dojrzałe gruszki
1,5 szklanki mleka
cukier waniliowy
łyżka mąki
2-3 łyżki cukru
3 żółtka
Mąkę rozprowadź w niewielkiej ilości zimnego mleka, a resztę mleka zagotuj na małym ogniu. Kiedy doprowadzisz je do wrzenia, wlej wcześniej przygotowaną mąkę ( z mlekiem ) i ponownie zagotuj.
Cukier waniliowy, żółtka oraz cukier, ubij i zalej gorącym mlekiem z mąką.
Całość gotuj na małym ogniu, aż krem zrobi się gęsty, po czym zdejmij z ognia i ostudź.
Umyte wcześniej gruszki obierz i pokrój na małe kawałki, ułóż je w salaterkach i zalej ciepłym waniliowym kremem
Smacznego :)
Wygląda pysznie! :))
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis :)
Proszę bardzo:)
UsuńSuper skorzystam:)
OdpowiedzUsuń:) cieszę się
Usuń