In bez glutenu cake ciast dla dzieci food truskawki

Bezglutenowe ciasto z truskawkami





 Mamy dla Was kolejny przepis na bezglutenową pyszność. Tym razem serwujemy ciasto z truskawkami, bo czasami tak jest, że za dużo się ich kupi i co z nimi zrobić, no właśnie to już mówimy. 

Potrzebujemy :

- 4 jajka
- mieszankę mąki kukurydzianej i ziemniaczanej ( 1 szklanka kukurydzianej i niecała ziemniaczanej - dlaczego mieszamy te dwa rodzaje mąki? ponieważ jeżeli w wypieku jest za dużo mąki kukurydzianej, to pozostawia ona uczucie ziarnistości )
 -1 szklanka cukru brązowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- pokrojone w ćwiartki truskawki, tak naprawdę do woli ( u nas około 2 szklanki )
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- cukier puder do posypania

Co robimy ?

W misce miksujemy przez kilka minut, do uzyskania aksamitnej masy jajka oraz cukier ( ok 5 minut ). 

Następnie dodajemy oliwę i wodę, i ponownie mieszamy, a na koniec cukier waniliowy i proszek do pieczenia.

Wylewamy ciasto do tortownicy, którą wcześniej smarujemy masłem i wysypujemy mąką kukurydzianą, a na wierzch dodajemy truskawki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok 190 st. przez około 50 minut.

Smacznego !



Zobacz również

1 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :) U nas co prawda alergii, nietolerancji czy celiakii brak, ale jak ciasto pyszne to czemu nie pożreć? :D

    OdpowiedzUsuń

Jak masz ochotę pozostaw nam coś od siebie:)