Mamy dla Was kolejny przepis na bezglutenową pyszność. Tym razem serwujemy ciasto z truskawkami, bo czasami tak jest, że za dużo się ich kupi i co z nimi zrobić, no właśnie to już mówimy.
Potrzebujemy :
- 4 jajka
- mieszankę mąki kukurydzianej i ziemniaczanej ( 1 szklanka kukurydzianej i niecała ziemniaczanej - dlaczego mieszamy te dwa rodzaje mąki? ponieważ jeżeli w wypieku jest za dużo mąki kukurydzianej, to pozostawia ona uczucie ziarnistości )
-1 szklanka cukru brązowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- pokrojone w ćwiartki truskawki, tak naprawdę do woli ( u nas około 2 szklanki )
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
Co robimy ?
W misce miksujemy przez kilka minut, do uzyskania aksamitnej masy jajka oraz cukier ( ok 5 minut ).
Następnie dodajemy oliwę i wodę, i ponownie mieszamy, a na koniec cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Wylewamy ciasto do tortownicy, którą wcześniej smarujemy masłem i wysypujemy mąką kukurydzianą, a na wierzch dodajemy truskawki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok 190 st. przez około 50 minut.
Smacznego !
Wygląda bardzo smakowicie :) U nas co prawda alergii, nietolerancji czy celiakii brak, ale jak ciasto pyszne to czemu nie pożreć? :D
OdpowiedzUsuń