-->

In alergik bez glutenu ciasteczka dzieci food kasza jaglana

Pyszne ciasteczka jaglane z bananami


My dalej bawimy się w kuchni, ale powiem szczerze, dzięki alergii mamy możliwość poznawania nowych smaków, łączenia ich inaczej niż dotychczas. I tak od dłuższego czasu rośnie nasza miłość do kaszy jaglanej. Jemy ją prawie codziennie, a to do obiadu, a to jako deser. I dzisiaj pokażemy Wam proste i pyszne ciasteczka jaglane, które tak naprawdę gotowe są w 30 minut.



Składniki:

- 1,5 szklanki ugotowanej, ostudzonej  kaszy jaglanej - my zużyłyśmy jedno cale opakowanie kaszy jaglanej  w woreczkach.
- 50 g masła,
- pół szklanki gorącej wody
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 2 banany
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej dla bezglutenowców
- migdały ( opcjonalnie, można dodać tak naprawdę to co się lubi, żurawina, słonecznik, pestki dyni, wiórki kokosowe ) 
- proszek do pieczenia łyżeczka
- można opcjonalnie dodać jedno jajko

Jak je zrobić :


W misce mieszamy masło, miód, mąki dodaję obrane banany i ugniatam, można użyć miksera, ale spokojnie widelec też da radę.  Dokładnie mieszamy. Dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę, mąkę z proszkiem do pieczenia i dodatki. Mieszamy.


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( tak będzie lepiej, bo u nas mimo wysmarowanej tłuszczem blachy, ciasteczka przywierały ) nakładamy porcje ciasta łyżeczką i formujemy ciastka.

Pieczemy ok. 15-20 minut. 

Studzimy i gotowe !




Zobacz również

7 komentarze:

  1. Ale super pomysł. Szybko i zdrowo.

    OdpowiedzUsuń
  2. O, wyglada smakowicie :) wypróbujemy !

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiej konsystencji są po upieczeniu? Moje wyszły jakieś takie gumowe i zastanawiam się co źle zrobiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszły miękkie troszkę jak placki z chrupiąca skórka

      Usuń
  4. Witam, bardzo mi sie podoba wasz pomysł, jednak z powodu alegrii na mleko krowie próbuję wymyslec czym mogę zastąpic masło. możesz coś poradzić? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      masło można zastąpić - olejem z avocado, olejem kokosowy lub olejem z orzechów włoskich

      Usuń
  5. Wszystko fajnie, tylko co z tą gorącą wodą? Mam na nią dwa pomysły: albo dodaję do ciasta (a przepisie jest napisane, że to składnik), albo ułatwia mi nakładanie ciasta na blachę. Więc jak?

    OdpowiedzUsuń

Jak masz ochotę pozostaw nam coś od siebie:)